Европейската комисия (ЕК) е предложила на Вашингтон да се замразят за

...
Европейската комисия (ЕК) е предложила на Вашингтон да се замразят за
Коментари Харесай

ЕК е предложила на САЩ замразяване на взаимните задължения за половин година

Европейската комисия (ЕК) е предложила на Вашингтон да се замразят за шест месеца взаимните митнически отговорности в търсенето на възможности за превъзмогване на различията в областта на търговията. За това оповестява самият заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис в публиковано в събота изявление в списание  Der Spiegel.

" Ние предложихме да се преостанови действието на всички взаимни отговорности за шест месеца, с цел да може да се доближи до решение по пътя на преговорите ", казва той. " Това ще даде необходимата глътка въздух за индустрията и служащите от двете страни на Атлантика ", счита Домбровскис.

През октомври 2019 година администрацията на Доналд Тръмп, който заемаше тогава поста на президент на Съединени американски щати, вкара 25%-но мито за стоките от страните от Европейския съюз на обща стойност към 7.5 милиарда $, което засегна сред многото други и едномалцовото уиски от Шотландия. На 9 ноември 2020 година Евросъюзът отговори на този ход с въвеждане на свои наказателни мита върху селскостопанските и промишлени артикули от Съединени американски щати на обща стойност 3.4 милиарда евро (около 4 милиарда долара) на година. Към тези наказания се  причисли тогава и Англия, защото в оня миг преходният интервал след Брексит още не беше изминал.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че в телефонен разговор с настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън е била реализирана договореност за замразяване за четири месеца на взаимните митнически отговорности на обща стойност над 10 милиарда $, въведени по отношение на наказателните мита по разногласието Boeing - Airbus, облекчавайки по този метод 17-годишния трансатлантически спор за противозаконна държавна помощ за двата най-големи производители на самолети в света.

Търговският спор сред Брюксел и Вашингтон по проблема " Боинг " - " Еърбъс " е едни от най-продължителните и огромни в историята на Световната комерсиална организация. Съединени американски щати упрекват Европейски Съюз в незаконно държавно субсидиране на компанията Airbus от 2004 година, Европейски Съюз пък излезе с аналогични обвинявания по адрес на Вашингтон по отношение на компанията Boeing.

Припомняме, че борбата за държавната помощ на Европейски Съюз за Airbus и на Съединени американски щати за Boeing Co. докара до въвеждането на двустранни мита, позволени от Световната комерсиална организация, които бяха на обща сума от 11.5 милиарда $ в трансатлантическа търговия и засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР